Vyše 800 miest a obcí má záujem zapojiť sa do prevencie pred povodňami

19.03.2011 Sabinov

Nižný Slavkov 19. marca (TASR) – Do Prvého realizačného projektu (1.RP) Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí a krajiny sa prihlásilo celkove 833 miest a obcí z celého Slovenska. Splnomocnenec vlády SR pre územnú samosprávu, integrovaný manažment povodí a krajiny Martin Kováč informoval, že na základe štyroch kritérií v piatok (18. 3.) vybrali 200 obcí, ktoré získali najvyššie bodové hodnotenie.
Zástupcovia obcí, ktoré budú realizovať projekty v roku 2011, sa v nedeľu (20. 3.) stretnú v obci Nižný Slavkov (okres Sabinov) s predsedníčkou vlády SR Ivetou Radičovou. Vláda schválila 1.RP Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí a krajiny 9. marca na svojej 36. schôdzi.
Ako ďalej uviedol Kováč, projekty, ktoré budú realizovať v obciach, prispejú k zvýšeniu zásob vodných zdrojov v krajine a zlepšia ich kvalitu, znížia erózne procesy v poškodenej krajine, posilnia ukladanie uhlíka v pôde a vegetácii. Projekt zároveň vytvorí systémovo viac ako 2500 pracovných príležitostí a ďalších vyše 2000 sezónnych pracovných miest.
\"V každom katastrálnom území obce vytvoria, aktivujú a systémovo zrealizujú vodozádržné prvky, ktoré dokážu jednorazovo zadržať 30.000 kubických metrov dažďovej vody. Očakáva sa, že už tie projekty, ktoré budú zrealizované do júna 2011, významným spôsobom prispejú k ochrane pred povodňami na lokálnej úrovni počas letných lejakov,\" doplnil Kováč.
Do 1.RP sa investuje 19 miliónov eur zo štátneho rozpočtu a ďalších 5 miliónov eur z Európskeho sociálneho fondu. Za tieto peniaze sa vytvorí na Slovensku viac ako 6 miliónov kubických metrov vodozádržných prvkov, čo je 2,4 % z celkového plánu Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí a krajiny, ktorý vláda SR schválila v závere októbra minulého roka.
\"Oceňujeme záujem obcí, ktorý zároveň vyjadruje aktuálnosť potreby prevencie pred povodňami. S obcami, ktoré neboli zaradené do 1.RP, budeme komunikovať pri príprave ďalších projektov prevencie pred povodňami a revitalizácie krajiny,\" uzavrel Kováč.
 

Vyberte región